Stauning*


Destilleriets hjemmeside her

Om destilleriet:

 

Hedeland, tørvemoser og klitter så langt øjet rækker

En afsidesliggende landsby ved den jyske vestkyst, ni venner (en læge, en kok, en slagter, en lærer, en helikopterpilot og fire ingeniører), to små pot stills og et nedlagt slagteri. 

Grundlæggerne af Stauning Whisky havde ikke meget at gøre godt med, da de startede op i 2005. Mindst af alt, nogen som helst viden om, hvordan man brygger whisky. Men de havde en fælles passion, nysgerrighed og lyst til at eksperimentere og skabe.

Og så havde de landskabet omkring dem: vinden, havet, markerne, lyngen og tørvemoserne. Og noget af Danmarks reneste vand. Hvad mere kan du ønske dig?

Smagsprøve:

Smoke smager som en varm sommerdag på heden; en mildt røget single malt whisky lavet på ren vestjysk maltbyg røget over lokalt høstet tørv og lyng. En fuldblods terroir-whisky, der blidt blæser sanserne omkuld.

Stauning Smoke er essensen af destilleriets innovative New Nordic whisky-filosofi: Brygget på rene lokale råvarer. Maltet på åbent gulv. Røget over tørv og lyng fra landskabet omkring Stauning. Dobbelt-destilleret på små pot stills over åben ild. Lagret på 1st Fill vin- og spiritusfade.

Resultatet er en elegant og raffineret whisky, der med sin blide røgsmag og komplekse karakter emmer af klitterne, heden og vinden ved Vesterhavet.

Tørv er tusinder af år gammel vegetation, som bliver presset sammen i tætte lag og bruges som brændsel.

Denne brændsel benyttes ikke til varme, men til at lave smagfuld røg til whiskyen. Tørven får karakter af det landskab, den er skabt af. Derfor bruger Stauning kun brændsel fra lokale tørvemoser.

Vi blander tørven med tørrede lyngplanter, der er høstet på hedelandskabet omkring Ringkøbing Fjord. Lyng giver whiskyen en mild og aromatisk røgsmag.

Signatur whisky

Vores terroir-røgede signatur single malt whisky

Lokal: Destilleriet på byg fra markerne omkring Stauning. Røget med både lokal tørv & lyng
Autentisk: Maltet på gulvet i destilleriet
Kompleksitet: Modnet på en blanding 1st Fill bourbon-fade, 1st Fill Madeira-fade, 1st Fill Jamaica rom-fade og nye amerikanske egetræsfade
Karakter: Dobbeltdestilleret i små kobberkedler over åben ild. Ufiltreret - bundfald kan forekomme
Håndlavet: 100% håndlavet i destilleriet - udelukkende ved brug af lokale råvarer

Stauning Whisky forsøger med denne whisky, at komme vestjyske marker på flaske.

Denne Stauning Barley 2021 er en limited edition og passer perfekt til de mørke vintermåneder. Den er varm og krydret med fine smagsnoter af saftig frugt, herunder blommer, appelsiner og pærer. Man finder også udsøgte noter af vanilje, chokolade og et let strøg af tobak. Smagen kommer fra lagringen på ex-bourbonfade fra Maker’s Mark og fade fra Portugal, der tidligere har indeholdt hedvinene portvin, og madeiravin.

Prøv Stauning Barley Limited Edition 2021 Dansk Single Malt Whisky 70 cl 51,5%

Stauning Barley er en Limited Edition whisky, der kommer i et begrænset oplag af 1734 i alt.

Whiskyen er fremstillet som en ikke-røget skotsk malt whisky, som man kender dem fra fx Speyside, men alle råvarer stammer naturligvis fra markerne omkring destilleriet ved Vesterhavet.

Den dobbelt-destillerede råsprit blev lagt på fad december 2016 og bliver tappet september 2021

Flaskerne er nummererede

Whiskyen har ligget ca. 4 år på Makers’ Mark Bourbon fade og derefter omkring 1 år på henholdsvis Madeira og Ruby Port-fade.

Destilleret 01.2017 – Tappet 09.2021

Cask number #5556 – #5563